BLOG

Vaskoslevelű bőrlevél – Bergenia crassifolia

A bőrlevélből nyert kivonatot Szibériában ősidők óta használják a népi gyógyászatban a szájüreg öblögetésére és mindenfajta gyulladással járó megbetegedés esetén, legyen szó fogíny gyulladásról, akut vagy krónikus tüdőgyulladásról, gégegyulladásról. Hatásos az influenza elleni védekezésben, ha fáj a fejünk, ha fájnak az ízületeink vagy lázasak vagyunk.

A kivonatot a botanikusok által vaskoslevelű bőrlevélnek keresztelt növényből nyerik ki, amely elnevezést a XVIII. században élt híres svéd orvos, Carl von Linné adta, akinek a növényt Pétervárról küldték el.

Érdekessége a bőrlevélnek, hogy nem a levelei vagy virágai hordozzák a tápanyagokat, hanem az úgy nevezett rizómák vagyis gyökértörzsek, amik a föld felszínéhez közel növekedő, kúszószerű, vastagabb és akár több méteres gyökérré képesek változni. A gyógyászati célokra szánt rizómákat felhasználás előtt kézzel gyűjtik be, megtisztítják, hosszú darabokra vágják és kiszárítják.

Hogyan juthatsz egyetlen mozdulattal minden nap egy kis vaskoslevelű bőrlevélhez? Kattints ide és máris megtudhatod. 🙂

Tetszett ez a blogunk? Szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket? Esetleg szeretnél elsőként értesülni híreinkről, újdonságainkról, eseményeinkről?

Kapcsolódó cikkek